Kókuszvirág cukor
A kókuszcukor - más néven pálmacukor - a kókuszvirág
nektárjából készült természetes édesítőszer. Kalória- és szénhidráttartalma
közel azonos a hagyományos kristálycukoréval. Más szempontból viszont többre
képes, mint a répacukor. A kókuszcukor inulint tartalmaz, ami természetes
prebiotikumként támogatja a bélrendszer egészségét.
Az ASEAN Food Journal című szakmai
lapban megjelent tanulmány szerint a kókuszcukor 71%-a szacharóz, 3%-a glükóz
és 3%-a fruktóz. Más szóval közel 80%-a valójában cukor, a tápanyagok, az
inulin és az antioxidánsok teszik ki a fennmaradó 20%-ot. A Nutrition Research című szakmai folyóirat
egy korábbi tanulmányában összehasonlították a kókuszcukor és a hagyományos
répacukor vércukorszintre gyakorolt hatását. Az eredmények azt mutatták, hogy a
kókuszvirágcukor nem emelte meg olyan hirtelen a vércukorszintet, tehát glikémiás
indexe alacsonyabb, körülbelül 35.
Mindezek ismeretében mondhatjuk, hogy a kókuszcukor segíti a fogyókúrát, a hagyományos kristálycukornál jobb alternatíva. Ugyanakkor nem fogyasztható korlátlan mennyiségben. Egyfelől a benne lévő fruktóz megterhelheti a májat. Másfelől napjainkban még kevéssé ismert a kókuszcukor szervezetre gyakorolt hatása.
A fruktózt az inzulintól függetlenül használja fel a szervezet: a fruktóz szelektíven a máj glikogénraktárait tölti fel, ha ezek beteltek, akkor a szervezet triglicerideket állít elő belőle, azaz zsírrá alakul. A túlzott fruktózbevitel hatására tehát fokozódik a zsírraktározás, hízáshoz vezet. Tehát ennek a fogyasztásának a mennyiségére is ajánlott odafigyelni.